[color=black:d627bb29d9]كوچك جنگلي اثري ماندگار اما ناتمام!
مجید رحمانی:
به بهانه پخش سريال كوچك جنگلي از شبكه آي فيلم. نهضت جنگل (1294-1300)هـ .ش یکی از مهمترين * های تأثیرگذار مردم ایران است که با محتواي اسلامي ، در موقعیت تاریخی و با خصوصیات ممتاز ویژه اي در مبارزه علیه استبداد داخلی و استعمار خارجی گام برداشته است و مايه مباهات آزاديخواهان و دين مداران غيرتمند كشور، بويژه گيلانيان مي باشد.
پخش سريال كوچك جنگلي از پربيننده ترين شبكه فرامرزي اين روزهاي ايران (آي فيلم)؛ در بهترين ايام (همزمان با اجلاس * غير متعهد ها در تهران) ؛ در مناسب ترين ساعات پخش (22:30) ، توجه ايرانيان و حتي مخاطبان جهاني اين شبكه را به نهضت اسلامي جنگل جلب نموده است.
اگرچه باز پخش اين سريال كه در تيتراژ آن « روايت داستاني از قيام جنگل و مبارزات هيئت اتحاد اسلام » بيان شده ، موجب تجديد خاطرات بسياري از مردم و مطالعه تصويري نهضت جنگل توسط جوانان و نوجواناني كه براي اولين بار اين مجموعه تلويزيوني را نظاره مي نمودند گرديد ؛ اما مهمترين نكته ، امكان تماشاي اين فيلم به دو زبان فارسي و عربي در بسياري از كشورهاي جهان بود كه به اذعان نظرات بينندگان شبكه آي فيلم ، سريال كوچك جنگلي مورد توجه ساير كشورها ، بويژه كشورهاي عربي و اسلامي قرار گرفته است.
بهروز افخمي كارگردان اين سريال ماندگار و شايسته در بيش از 25 سال پيش (1363- 1366) در استان گيلان آنرا با هنرنمايي بازيگران زبردست ، در صحنه ها و فضاي منطبق بر جريانات تاريخي ، روايتگر رخدادها و چگونگي شكل گيري نهضت جنگل و مراحل اوليه نهضت مي باشد و تقابل احرار جنگل به فرماندهي ميرزاكوچك خان و كميته اتحاد اسلام را با قواي *# و انگليس و رجال حكومت مركزي مي باشد را به تصوير كشيده است.
اگرچه ساخت موفق اين سريال در سالهاي جنگ تحميلي برگ زريني در توليدات صدا و سيما و نشان از اهميت نهضت جنـگل بعنوان يكي از قيامهاي مردمي مؤثر در شكل گيري انقلاب اسلامي 1357 دارد ، اما بدلايل نامعلوم ساخت اين سريال ناتمام ماند و مرحله پاياني اين نهضت در قاب تصوير ديده نمي شود!
شروع اين سريال با ورود ميرزا به رشت در سال 1294 آغاز شده و رخدادها ي نهضت را تا شكست و پراكندگي قواي جنگل در سال 1298 روايت مي كند ولي از ادامه نهضت و رخدادها و مبارزات دو سال پاياني كه با ورود بلشويكها به گيلان منجر به احياء نهضت و تشكيل اولين جمهوري ايران در گيلان شده و سرانجام بر اثر اختلافات داخلي و توافقات بين المللي ، به شكست نهضت و شهادت ميرزا در آذر 1300مي انجامد ، خبري نيست و گويي پايان اين نهضت نافرجام و نامعلوم است.
اوضاع پس از فروپاشي انزلیچی تزاري و پايان جنگ جهاني اول ، استيلاي انگليس در كشور ، قرارداد 1919 ، دوران انقراض قاجاريه ، نفوذ بلشويك ها در ايران و گيلان و همكاري آنها با ميرزا ، توافق شوروي و انگليس و همراهي حكومت مركزي ايران براي پايان دادن به قيام ميرزا كوچك و بسياري از رخدادها و نكات ديگر كه در سالهاي پرالتهاب پاياني نهضت رقم خورد كه در اين سريال ديده نشد و اتفاقاٌ همين ها موضوعاتي است كه برخي شبهات را نيز در بين پژوهشگران مطرح ساخت.
هر چند فيلم هاي سينمايي « ميرزاكوچك خان » به كارگرداني امير قويدل در 1362 ساخته شده و سعي در پرداختن و روايت سالها و رخدادهاي پاياني نهضت جنگل داشته و در سالهاي اخير نيز سريالهاي « در چشم باد » و « عمارت فرنگي » به چگونگي خاتمه يافتن نهضت و شهادت سردار جنگل در حد بضاعت خود پرداختند اما هيچ يك از آنها نتوانستند در يك مجموعه منسجم و جامع حقِ مطلب را اداء نمايند.
با توجه به تأثير شگرف شناخت تاريخ پرافتخار كشورمان مان و لزوم پند آموزي از رخدادهاي اين * اسلامي و مردمي و جهت جلوگيري از تحريف نهضت پر افتخار جنگل و شبه افكني ها و نظر به پيشرفت هاي حرفه اي و تكنيكي سينماي ايران و همچنين عدم وجود يك مجموعه كامل از تاريخ نهضت جنگل ، بجا و ضروري است كه ساخت و تهيه يك مجموعه تلويزيوني جديد و در تراز جهاني و بقول صدا و سيمايي ها « سريال الف » در دستور كار رسانه ملي قرار گيرد.
مجموعه اي كه با بهره گيري از نكات مثبت تمام آثاري كه تاكنون ساخته شده و آسيب شناسي و تاريخ پژوهي، نكات مغفول مانده شده در اين آثار را مرتفع نمايد و سئوالات و شبهات موجود را نيز با اسناد معتبر بجا مانده پاسخگو باشد.
جا دارد كه در اين اثر تلويزيوني جديد به دليل تأثير بي بديل قهرمان ملي كشورمان؛ ميرزا كوچك خان جنگلي در شكل گيري و هدايت نهضت و نقش افكار وي در اين * ، زندگي شخصي و انقلابي ميرزا از كودكي تا قيام وي واكاوي شده و مراتب زندگي و عقايد و ارتباطات وي با ساير علماء و آزاديخواهان همچون آيت ا... مدرس ، خياباني و سايرين به تصوير كشيده شود و همچنين تاثير متقابل نهضت جنگل برساير كشورها و مراودات و تقابل هاي * جنگل با انزلیچی ، انگليس ، شوروي ، عثماني ، آلمان و... و اثر جنگ جهاني و توافقات بين المللي در رخدادهاي نهضت و زواياي همكاري ميرزا با بلشويك ها و تقابل وي با انديشه هاي ماركسيستي آنگونه كه بوده ، بيش از گذشته نمايان گردد .[/color:d627bb29d9]
http://www.shomalema.com/archives/2012/09/post-3117.php