توسط milad1987 » چهارشنبه نوامبر 02, 2011 11:18 am
چند روز پيش داشتم از كنار پل عراق مگذشتم يكي پرسيد ازم چرا به انجا ميگن پل عراق من گفتم حتما خيل ها نميدونن دليلشو كه تصميم گرفتم اين تاپيكو ايجاد كنم
پل عراق
پل عراق یا پورد عراق، پلی هست در سمت جنوب شرقی شهر رشت که به علت توسعه شهری، به مرکز شهر نزدیک شده است، اما در طبقه بندی شهر می توان آن را به همان سمت جنوب شرقی شهر منصوب کرد. میدان جنب این پل را و منطقه همجوار پل را نیز با همان نام پل عراق می نامند. رودخانه ی صیقلان رودبار یا همان سیاه رودبار، سیاورود) که در گذر از شهر رشت در ناحیه ی پل عراق و زرجوب به نام زرجوب معروف است، رودخانه ای است که پل عراق بر روی آن ساخته شده است.
این جستار به وجه تسمیه این پل می پردازد.
این پل در گذشته به نام حاجی محمد باقر معروف بود.( شخص مذکور را نمی شناسم که در مورد او توضیحی دهم اگر کسی اطلاعی از ایشان دارد ممنون می شوم که اطلاع دهد) این پل ابتدای راه رشت به قزوین بود و این راه نیز در نقاطی قاطر رو بود، این پل و راه را حاجی ملا محمد رفیع، سر دودمان خاندان رفیع و پدر خلیل الله رفیع اولین شهردار شهر رشت در بین سالهای 1277 و 1278 ه.ق بازسازی کرد و پس از آن پل به نام او یعنی پل حاجی ملا رفیع شناخته می شد.( البته در تمام این دوران پل دو اسمه بود یعنی یک اسم پل عراق و دیگری محمد باقر و یا حاجی ملا محمد رفیع)
اما چرا نام پل، پل عراق است. در گذشته قسمتهای کویری غرب ایران را عراق عجم می نامیدند و گیلانیان از آن طرف رودبار و منجیل به آن طرف را که طبیعت سبزینگی خود را از دست می داد، عراقات می نامیدند. در گذشته که هنوز شهر توسعه نیافته بود آن سوی پل عراق دیگر جزئی از شهر به حساب نمی آمد و آن سوی پل جاده ی رشت به منجیل و قزوین آغاز می شد. به همین دلیل پلی که در ابتدای جاده ی عراقات بود را پل عراقات یا پل عراق نامیدند که به صورت محلی پورد عراق نام گرفت.
***
در ادامه يه توضيح كوچيك خودم بدم در گذشته منظور از گذشته تا همين 50 سال اخيرو شامل ميشه در اون زمان به غير از گيلان سرسبزو ، عراقات ميگفتن مثلا حتي كسي ميرفت مشهد بر ميگشت ميگفتن طرف رفته عراقات و رسم بود (دليلشم ميگم) كه طرف كه ميرفت عراقات يا همون مشهد بعد كه برمگشت 4 روز نبايد از خونه بيرون ميومد دليلشونم اين بود كه عراقات خشك اينجا رطوبت داره طرف مريض ميشه
انشاالله كه از اين مطلب خوشتون بياد