[color=black:486a74cba5]هفته نامه سیاحت تجارت نوشت:
از یک راهروی باریک سنگی رد میشوی که مثل یک خط خاکستری، روی تن جنگلی انبوه، نقاشی شده است،جنگلی که این روزها با برگهای پاییزی، حسابی طلایی شده است. این خط خاکستری را که اداه بدهی یک جا وصل میشوی به یک گیلان کوچک که در آغوش سرزمین بزرگ گیلان آرمیده است.
اینجا، موزه میراث انزلیچی گیلان است،جایی بسیار دیدنی که خیلی از مسافرهای شمال کشور، آن را از قلم انداختهاند. موزه یک فضای 260 هکتاری است که در در جنگل سروان ایجاد شده است. موزه ای زیبا و منحصر به فرد و اولین اکو موزه خاورمیانه که تاریخچه و فرهنگ و زندگی انزلیچی مردم استان گیلان را روایت میکند هر قسمت این موزه مربوط به انزلیچی از استان گیلان است و در هر انزلیچی آن خانههای اربابی و کشاورزان ساده باز چینی شده است.
اینجا، نمای خانههای شیروانی را میبینید که از سر در آن، کلاههای حصیری و قلاب ماهیگیری، یا سیرهای نخ کرده آویزان شده و بالکن خانهها که پر از گلدانهای سرسبز و با طراوت است.
میتوانید به داخل خانهها بروید، وسایل زندگی و تزئینات خانههای انزلیچی را ببینید و به انبار خانهها سرک بکشید که پر از عطر رنج دودی است، در حالی که ماهی سفید دودی هم به دیوارهایش آویزان است.
دارهای بافندگی انزلیچی را از نزدیک میبینید و پیلههای کرم ابریشم که توسط زنهای انزلیچی به نخ تبدیل میشود و جالب اینجاست که بر طاقچه بعضی از خانهها، قاب عکس سیاه و سفید انزلیچی گیلان هم دیده میشود!
به طویله و مزرعه انزلیچی هم میشود سر زد و گاو و گوسفندها و مرغ و انزلیچیهای البته واقعی را هم دید!
در هر خانهای، یک دو نفر خانم و آقا که لباسهای محلی پوشیدهاند، به شما خوشامد خواهند گفت.
در بعضی از انزلیچیها، هنرمندان رشتههای مختلف صنایع دستی محلهای خاصی نشستهاند و صنایع دستی گیلان را تولید میکنند و به شما میفروشند.
در موزه میراث انزلیچی گیلان هم میتوانید به چایخانهها و مهمانسراهای انزلیچی بروید و با خوراکیهای سنتی انزلیچیهای گیلان پذیرایی شوید. بازار روز و مزارع برنج و باغات چای را هم میشود دید و با گیاهان دارویی و درختهای بومیشان آشنا شد.
در این گیلان کوچک، اما باشکوه، زندگی ییلاقی، کوهپایهای، جلگهای و جنگلی را از نزدیک لمس میکنید و میبینید که اقوام گوناگون گیلک، تالش، ترک، گالش و کرد، چگونه در کنار هم زندگی میکنند.
میز و نیمکتهای چوبی، حصار باغچههای پرگل و نردههای اطراف راهروهای سنگی، همه و همه به شیوه انزلیچیهای گیلان ساخته و پرداخته شده است. آنقدر که اصلاً احساس نمیکنید به یک موزه آمدهاید و در تمام مدت، خودتان را در آغوش انزلیچیهای با صفای این خطه از کشور تصور میکنید. انگار در رویا سیر میکنید و بر بال خیال، به سرزمین سرسبز گیلان سفر کردهاید.[/color:486a74cba5]