سلام
اول بخاطر شيمي تاپيک تشکر کونم ولي بهتر بو که شيمي مطلب گيلکي بينويشته بيد.
از تعداد نظرات ا تاپيک ميان مشخصه که گيلکي ايه که (که همگي مطمئنا به خوشيني شهر و استان افتخار کونيدي ) خيلي غريبيه و تعداد کمي ايه نظر فدد.
شومان دِ بيدين گیلکی چقدر جوانان و نوجونان ا شهر و استان ميان غريبه بوبوبسته !!
مشکل اصلي که در 2-3 دهه اخير خيليان خوشين زَکَن همره فارسي حرف بزئيد انه که تلويزيون ملي در چند دهه اخير چي قبل انقلاب و چي بعد ان تا بَِتنست امي زبان مسخره بوکود و هيچ کي از ا استان به اشَن کار اعتراض نوکود!!
ولي وقتي تلويزيون ايته فيلم اصفهاني چکود و لهجه ي اصفهانيانَ خيلي غليظ نشان فده همه ي اصفهانيان اعتراض بوکوديد !!
چندي پيش در برنامه خوجيرشبان دو تا بازيگر خانم ا برنامه ميان دعوت بوکوديد که خوشين فيلمان میان گيلکي حرف زيد.
نکته جالب ان بو که وقتي مجري از اشَن بخواست که در برنامه گيلکي حرف بزند بوگوفتيد که نَتَنيم !!!!!
حتي اشن فيلمان هم که بازي بوکوده بيد نشان فده خيلي روان گيلکي حرف زيد که اونو دليل بوگفتيد که محليان او منطقه اشنه همرَه کمک کوديد!!!!
ننم اشن شعور خوشان مخاطب چقدر در نظر بيگيفته بيد که ا رفتار اون شب برنامه میان انجام بدد.
در هر صورت من فکر کونم تنها راهي که تنه ا مشکل ايبچه حل بوکونه آموزش اجباري گيلکي در مدارس ايسه که اميدوارم انه قانون ( تدريس زبان و گويش هاي محلي ) هر چي زودتر در ايران اجرا ببه.
و بعدي انه که هر کي از خودش شروع بوکونه مطمئنا خو اطرافيان رو تاثير نهه.
[quote:675b2b963a="Majid_Rasht"] اینکه شاید امروز به گونه ای دیگر فکر کنم هیچ از اصالت و افتخارم به گیلان و کوچه پس کوچه های نم گرفته اش کم نمی کند من با تو به یک اندازه عاشق گیلان هستیم حتی اگر من به فرانسه و یا ترکی استانبولی صحبت کنم حرف شما کاملا منطقی است که گیلک باید گیلکی صحبت کند اما این به معنی کم توجه ای به گیلان از دید آنان که گیلکی صحبت نمی کنند نیست [/quote:675b2b963a]
خب گيلکي ياد فگير. د از فرانسه که سخت تر نیه
[quote:675b2b963a="ali_damashi"]تو طرف ما كه قلعه رودخان هستيم بچه 4-5 ساله براحتي تالشي حرف ميزنه با لهجه شيرين خودش حتي تمام اهالي اون منطقه همه به تالشي صحبت ميكنن
حيف كه رشت اينطور نيست بسي جايه تائسف[/quote:675b2b963a]
فقط رشت ا مشکل نره. تمام شرق گيلانِِِ شهران و رشت و اطراف هتوييد.
[quote:675b2b963a="everlasting-rain"]پسران الان بفهمستيد كه بيشتر با خوشن زبان مادريا حفظ بوكونيد اما دختران فكر كونيد كه حتما با فارسي صحبت بوكونيد تا كلاس بداره[/quote:675b2b963a]
[quote:675b2b963a="ali73"]همونطور که دوستمون گفتن این قضیه بین دخترا خیلی شدید تره ، پسرا اونطور که من خودم بینشونم و دیدم سعی میکنیم یا با هم گیلکی صحبت کنیم[/quote:675b2b963a]
مگر شومان همه ي دختران جمع ميان ائسيد که اطويي با اطمينان حرف زنيد ؟
بعد که ان همه به خودتان افتخار کونيد چرا خودتان فارسي بينويشتيد ؟!
خوجیرشبان برنامه هم خیلی مهمان آقا داشتی که بوگوفتید نتینید گیلکی حرف بزنید.
من الان ايته مدت ايسه که بيشتر گيلکي حرف زنم. حتي با مي دوستان.
مي دوستان هم از وقتي مَرَه بيده ئيد د مي همره گيلکي حرف زنيد.
پس هر کی اول از خودش شروع بوکونه .
ولي ا مدت متوجه بوبوستم که چقدر واژگان گيلکي متاسفانه از بین شوندره!
سرآخر هم میگم :