با سلام به همه آبراران عزیز.
امروز خواستم مطلبی رو به عنوان جمهوری تالش مغان براتون بذارم.
شاید بعضی ها بگن که تالش به ما چه؟
مطمئنا از نظر نزادی تالش ها به گیلک ها بیشترین شباهت رو دارند و در تاریخ هم اومده گیلک ها و تالش ها تنها بازمانده های قوم کاس در ایران هستند.گیلک ها کاسپی و تالش ها کادوس.
در این پست دلیل اینکه چرا آستارای گیلان که یه شهر تالش نشین بود و حتی اسمش هم تالشی هست به شهری ترک نشین تبدیل شد.
[b:eba4c4917c]اولش لنکران رو براتون معرفی کنم:[/b:eba4c4917c]
لَنکَران (به آذربایجانی: Lənkəran) شهری کوچک در جنوب شرقی جمهوری آذربایجان در کرانه دریای همیشه کاسپین و در نزدیکی مرز ایران است.
جمعیت آن در سال ۲۰۰۲ برابر با ۴۸٬۴۰۰ نفر بوده است. بیشتر مردم لنکران از قوم ایرانی تالش هستند. گفته شده که نام لنکران از واژه تالشی لان-کران به معنی لانه و خانه نی و حصیر آمده است.
بازماندههایی از دوران نوسنگی، برنز و آهن در این منطقه یافت شده است. بنای شهر امروزی لنکران به سده ۱۶ میلادی برمی گردد. این شهر طی مدتهای طولانی پایتخت خانات تالش بود. با امضای پیمان ترکمنچای در ۱۸۲۸ میان ایران و انزلیچی، لنکران نیز به انزلیچی واگذار شد.
در سده بیستم لنکران دو بار پایتخت دو کشور خود مستقل خوانده تالش بوده است.
یک قطار شبانه از باکو به آستارا (پس از گذر از لنکران) فعالیت دارد. فرودگاهی نیز در سمت باختری شهر قرار گرفته است.
نکته قابل توجه این قسمت جمهوری اعلام شدن تالش هست که در سالیان اخیر اعلام شده بود.و حالا ربط این قسمت با ترک نشین شدن آستارا در حالی که شهر همسایه آستارا یعنی آستاراخان هنوز هم تالش نشین هست.
[b:eba4c4917c]دلایل گسترش زبان ترکی در محدوده زبان تالشی را میتوان چنین بیان کرد:[/b:eba4c4917c]
۱. کوچاندن ترکزبانان از سوی حاکمان ایرانی همچون دوره شاه عباس یکم و نادرشاه که با هدف جلوگیری از شورش تالشان به مناطق اسکان این قوم صورت گرفت.
۲. پس از جنگهای ایران و *#، #* با هدف چیرگی بر سرزمین تالش شمالی به کوچاندن قومهای گوناگون از جمله ترکزبانان اقدام کردند.
۳. از دوره صفویان به این سو، بیشینه فرمانداران نواحی گوناگون تالش از ترکزبانان بودند و در گسترش این زبان کوشش میکردند. افراد بانفوذ تالش نیز برای رونق کار خود مخالفتی با گسترش زبان ترکی نداشتند.
۴. بی علاقگی تالشان به امور بازرگانی موجب شد، بازرگانان بزرگ، خرده پا و دوره گرد از مناطق ترکزبان به سوی سرزمین تالش سرازیر شوند و پس از آشنایی با شرایط اقلیمی، به صورت دائمی در منطقه نشیمن گرفته و حتی به برپایی مغازه اقدام کنند. در اواخر سده نوزدهم همه اهالی ویلکیج به زبان ترکی صحبت میکردند و به تالش ترک مشهور شده بودند.
۵. پس از سقوط اصفهان در سال ۱۱۳۵ ق. تا به تخت نشستن آقامحمد خان در سال ۱۲۱۰ ق. یک دوره ۷۵ ساله هرج و مرج و آشفتگی همراه با کشت و غارت طی شد که جمعیت ایران را با کاهش روبرو ساخت. در طاعون ۱۲۴۶ ق. / ۱۸۳۰ ترسایی و سال ۱۲۵۰ ق. دو سوم جمعیت تالش هلاک شدند و این سرزمین برای رفع نیاز متوسل به نیروی کار همسایه شد. از سال ۱۲۵۶ ق. / ۱۸۴۰ میلادی سالانه ۲۷ هزار نفر نیروی کار از بیرون از گیلان آمدند که کمابیش همه آنها ترکزبان بودند. مهاجرت گروهی یا فردی به این منطقه به سبب تنگی گذران زندگی و نشیمنگزینی دائمی آنها بافت تالشی منطقه را به هم ریخت.
۶. آسیب پذیری زبان تالشی که فاقد الفباست موجب شد که به راحتی زیر رخنه زبان ترکی آذری که در دبستانها و دبیرستانها، مطبوعات، رسانهها و ادارات دولتی تالش شمالی رایج شد قرار گیرد. پشتیبانی شدید حاکمیت موجود در تالش شمالی از گسترش زبان ترکی و محو آثار تالشی در توقیف و عدم انتشار هرگونه اثری از این زبان در به سستی کشانیدن زبان تالشی به شدت مؤثر بوده است.
۷. گسترش زبان ترکی با گرایشهای مذهبی همراه بوده است، در نتیجه ایستادگی در برابر این هجوم صورت نگرفته است.
۸. ترکی زبان ارزشی حاکم بر منطقه تالش شد در نتیجه عموم آموزش دیدگان و دانش آموختگان به زبان ترکی صحبت میکردند.
۹. پس از آغاز جنگهای ایران و *#، فتحعلیشاه قاجار برای کاهش نفوذ میرمصطفی خان برخی از خاندانهای ترکزبان رده پایین و مهاجر[نیازمند منبع] در سرزمین تالش را به خانی ارتقاء داد. این خانها از آنجا که در میان تالشان نفوذی نداشتند، برای تثبیت خود به مهاجرت ترکزبانان به این منطقه دامن زدند.
[b:eba4c4917c]پس به این نتیجه میرسیم که:[/b:eba4c4917c]
مهمترین دلیل این بود که حکومت های سابق برای اینکه جلوی شورش های تالش ها رو بگیرن،سیاست رو بر این انتخاب کردند که زابطه آستاراخان و تالش رو با ترک نشین کردن آستارا از بین ببرند و که به دلیل ضعف تالش ها این عمر عملی شد.برای مثال حتی در حال حاضر در هشتبر هم تالش ها دارن به راحتی هضم ترک ها میشن ولی همین عمر شاید به صورت شدیدتری در بین گیلک ها برای مثال در انزلی داره صورت میگیره که ترک ها تا حدودی در انزلی هضم شدند و حتی خیلی زبونشون رو تغییر دادند.کمتر ترکی رو میبینیم که به زبان ترکی در انزلی صحبت کنه و در رشت که ماشاالله خیلی خوش حال کننده هست و جای شکر دارد.و همون ترک ها خودشون رو رشتی میدونند و حتی از گیلک ها بهتر گیلکی صحبت میکنند.که این برای من خیلی خوشحال کننده هست.
ولی این هم باید در پایان خاطر نشان بشم که شاید ترک های آستارا خودشون رو به گیلکا نمیچسبونند ولی اینکه در گیلان زندگی میکنند افتخار میکنند و هیچ وقت دوس ندارند که جز اردبیل بشن و این امر در سال گذشته کاملا رویت شد و ترک های استارا مخالفت خودشون رو از جدایی آستارا از گیلان اعلام کردند.
اگر سوالی در این متن براتون پیش اومد حتما بپرسید.و اگر هم خوشتون اومد حتما با نظرهاتون کاملش کنید و نظرتون رو در مورد این موضوع بدید.