توسط antiros » دوشنبه ژانويه 23, 2012 12:32 pm
سوم بهمن ماه سالروز تصرف بغداد توسط احمد بویه و آغاز سلطنت دیلمیان در بغداد (۱۱ جمادیالثانی ۳۳۴ قمری)
در همین راستا خلاصه وار شكل گيری حکومت آل بويه را مروری می نماییم:
پس از سرنگونی حكومت علويان به دست سامانيان در اوايل قرن چهارم هجری بسياری از سربازان و سردمداران ديلمی به دليل نداشتن رهبری و حكومت ، دچار سرگردانی شدند و طولی نكشيد كه تعدادی به خدمت سامانيان درآمدند . از جمله آنها مرداويج پسر زيار بود كه از سرداران ديلمی محسوب می شد.
مرداويج كار خود را با تصرف گرگان و طبرستان آغاز كرد و اصفهان را پايتخت خود قرار داد و دستور داد آداب و رسوم عصر ساسانيان را دوباره احيا كنند . اما به دليل بدرفتاری با سپاهان خود به دست آنها كشته شد و بعد از آن برادرش وشمگير به حكومت آل زيار رسيد ، در اين هنگام سامانيان به آن ها حمله كرده و حكومت آل زيار از ميان رفت.
آل بويه دومين سلسله ی ديلميان را تاسيس كرد . از جمله ديلميانی كه به مرداويج پيوسته است علی و حسن و احمد پسران ماهيگيری به نام بويه بودند ، آنها پس از قتل مرداويج حكومت مستقلی به نام آل بويه تاسيس كردند . احمد و حسن دو امير ديلمی از برادر بزرگ خود علی اطاعت مي كردند كه ابوالحسن معروف به عمادالدوله ، ابو علی حسن معروف به ركن الدوله ، ابوالحسن احمد معروف به معزالدوله .
ابوالحسن علي بنيانگذار آل بويه از ديلميان گيلان بود كه تشيع را در خانواده ی خويش از نواده امام چهارم حسن ابن علی اطروش آموخته بود و تمام خاندان و سلاطين اين سلسله شيعه اثنی عشر بودند و در ترويج مكتب اهل بيت از هيچ كوششی دريغ نمی كردند . بنابراين مخالفان برای از بين بردين آن ها نسبت هايی ار به آن ها دادند .
از قبيل اينكه آل بويه امامتی بودند و از ابتدا شيعه نبودند و آنان به وسيله سادات انقلابی و مهاجر شيعه شدند و ارتباط آنان با علويان گيلان و طبرستان كه معروف به زيدی هستند ، آل بويه دو رقيب مهم سنی غير از خلفای عباسی داشتند يكی تركان در خود بغداد و ديگری سامانيان در شمال شرقی ايران ، به همين جهت برای حفظ وحدت مجبور به تساهل بيشتری با اهل تسنن بودند و آل بويه احياگر و گسترش دهنده ی تشيع بودند و كارهای مهمی را انجام می دادند از قبيل :
1 – اعلام رسمی تعطيل عمومی و عزای عمومی روز عاشورای حسينی
2 – اعلام عيد سعيد غدير و تعطيل رسمی براي غدير و هجده ذيحجه.
3 – تاسيس اولين دارالعلم در محله ی شيعه نشين بغداد كه كتابهای فراوانی را وقف كرد .
4 – تقويت مراكز علوم شيعی از جمله تقويت شهر قم
5 – تعمير و تاسيس بناهای مجلل و عظيم بر مزار پيشوايان شيعه و توسعه ی حرم آن.
علی عمادالدوله تصميم به تصرف بغداد گرفت به همين دليل برادر كوچكترش احمد را به بغداد فرستاد و بغداد را تصرف كرد و سرانجام در سال 338 هجری از دنيا رفت و عموم مردم به پاس مهربانيش به سوگ نشستند.
ركن الدوله (حسن) در ايران ماند و توانست در سال 336 هجری حكومت آل بويه را تحكيم بخشد و به اين ترتيب حكومت آل بويه در ايران شكل گرفت و شهر ری از مراكز مهم فرهنگی و سياسی ايران در آن زمان بود . پس از مرگ ركن الدوله ، عمادالدوله به وصيت عمويش در فارس ماند و شيراز را پايتخت خود قرار داد و آن دوران براي ايران عصر عدالت و آبادانی بود و كارهای زيادی در ايران انجام داد . سرانجام قابوس ابن وشمگير پس از هجده سال توانست گرگان و طبرستان را بگيرد وی جنگ های زيادی داشت ، ری را گرفت و حاكم شهر ری شد و وضع كشور روز به روز به هم می ريخت و حاكمان از سلطان محمود غزنوی كمك خواستند و او محمدالدوله را كشت و به حكومت آل بويه كه 80 سال در ری حكومت می كردند پايان داد . و درگيری ها و اختلافات ادامه داشت تا عضدالدوله و جلال الدوله اقتدار خود را از دست دادند و طغرل سلجوقی به حكومت رسيد و به اين ترتيب در سال 447 هجری حكومت 128 آل بويه به پايان رسيد .
منبع : کتاب خلاصه مقالات نخستين همايش فرهنگی پژوهشی آل بويه
[color=black:032971df99]پ.ن: هر چه بیشتر مطالب مربوط به تاریخمونو می خونم بیشتر به گیلانی بودنم افتخار می کنم . تمام افتخارم گیلانی بودنم است ...[/color:032971df99]
منبع: اف بی گیلان